domingo, 12 de septiembre de 2021

 

VISITA TÈCNICA DEL PEU-UJI

EL PATRIMONI DE L'ALCORA I COSTUR




El 15 de juny 2019 va tindre lloc la Visita Tècnica de Proximitat del PEU-UJI per a conéixer el projecte de la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora (Castelló) i la seua dimensió territorial. Per acabar la jornada, es va realitzar un col·loqui sobre patrimoni a Costur.

Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU-UJI (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Els principals objectius d'aquestes visites són enfortir la xarxa del Programa d'Extensió Universitària, conéixer en profunditat projectes patrimonials i la seua dimensió cultural, patrimonial, social o educativa i desenvolupar espais col·laboratius per a la reflexió i l'anàlisi de projectes i activitats en curs.

El bonic d'aquestes visites, a més de conéixer de prop un projecte d'un dels grups del PEU, és la xerrada, la posada en comú, compartir les nostres experiències, activitats, inquietuds i aprendre els uns dels altres. Ens vam ajuntar gent de tota la província, començant per l'Alcora i Costur, a més d'Altura, Viver, Cirat, Suera, Vilanova d'Alcolea, Castelló, les Useres, Sant Rafael del Riu, i fins i tot, Ulldecona.


El matí va transcórrer entre la Reial Fàbrica i el Museu de Ceràmica de l'Alcora, on Tere, Eladi, Ana i Diana ens van explicar el projecte de rehabilitació i el que es coneix sobre el seu funcionament, que és molt. També ens van parlar dels projectes educatius que estan lligats a la Reial Fàbrica. Vam tenir la sort que, un company d'Altura, que havia treballat molts anys en forns similars als d'aquí, els forns moruns, ens va explicar de primera mà com ho feien. Al Museu, vam treballar el fang amb el torn i vam visitar l'exposició de peces que es conserven de la Reial Fàbrica. Un matí molt complet i interessant.











Després de dinar, el grup al complet es va desplaçar a Costur. Vam visitar els pous del poble de pedra en sec i, amb un petit passeig, ens ajuntem al pavelló municipal, on l'AC El Cantal d'Altura ens va presentar el seu projecte de rehabilitació de patrimoni de pedra en sec. Després vam passar a un interessant col·loqui sobre el patrimoni i la seua conservació, cura i posada en valor. I, de manera unànime, consideràvem que és imprescindible la implicació, per una part, de les noves generacions i, per una altra, de les administracions, de totes elles: comunitària, provincial i la local. Fruit d’aquestes converses, van sorgir idees sobre col·laboracions i convenis.


No hay comentarios:

Publicar un comentario