domingo, 12 de septiembre de 2021

 

EL REG DE L'HORTA DEL MAS D'AVALL.

 23 de juny 2018






Lloc de realització: Centre de Cultura del Mas d'Avall

Coordinada per l'Associació de Veïns del Mas d'Avall i patrocinada per el PEU de la Universitat Jaume I

Esta activitat encara que no està directament relacionada en la pedra, va ser propossada per l'Associació de Veïns del Mas d'Avall i pensem que podria entrar perfectament, perquè el paisatge que dibuixen l'horta, la font i la bassa així com la tradicional forma de reg entren perfectament dins d'aquest projecte.

Va ser una jornada completa en la que vam tindre ocasió de conèixer i passar el dia amb Luis Pablo Martinez, tècnic de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, investigador i expert en el tema del regadiu.

A les 10 del matí vam començar el recorregut per les fonts de Costur, va ser un matí tranquil i relaxat, vam tindre oportunitat de descobrir de la ma de Luis Pablo, detalls del nostre patrimoni que de vegades ens passen desapercebuts, amb la càmera de fotos Luis Pablo va deixar impreses imatges del nostre terme, parets de pedra en sec, solsides, reconstruccions de parets amb formigó, granotes, passavins fins i tot cablejats de la llum, tot amb els ulls creatius d’una persona apassionada per el patrimoni i la seu cura. Ens fa faltar visitar la font del Collao, però el matí no va donar per a mes. Vam pensar que seria una oportunitat per a retrobar-se en una altra ocasió.

Després d’un dinar va arribar a la xerrada de Luis Pablo Martinez : “Les hortes històriques valencianes patrimoni viu de la humanitat”, ens va parlar del Palmeral d’Elx, del Tribunal de les Aigües, i de la forma tradicional de reg a la Comunitat Valenciana i els problemes al voltant de la intenció, no sempre encertada, de modernització d’estos sistemes tradicionals de reg.

A les 6 de la vesprada ens vam anar a la font perquè els regants ja estaven preparats per a explicar la partició de l’aigua de la bassa del Mas d’Avall.

Ximo va medir l’aigua de la bassa amb la canya i desprès va fer la partició amb uns fils, com es tradicional. La bassa tenia dos pams d’aigua escassos però a l’obrir la clau per a regar pareixia haver augmentat, l’aigua es va precipitar sèquia avall, la vam seguir fins a l’horta, on s’anava a regar una taula de fesols.

Com estava prop el lloc on es diu que hi havia un antic molí, ens vam apropar guiats per Juanma.


Al voltant de les 7 de la vesprada vam tornar al local social i Josep Miquel va explicar “El repartiment de l'aigua de reg a les hortes de Costur”. També va explicar com va conèixer a Luis Pablo quan aquest va trobar en les seues investigacions un document antic sobre la forma de reg d’alguna font de Costur, segons Josep Miquel de la font del Mas d’Avall.

Amb un col·loqui sobre el futur de les hortes de Costur en el que se va concloure que fa falta jovens emprenedors que puguen redescobrir el fruit del treball del camp, vam acabar amb les xerrades, va ser una vesprada molt interessant i didàctica.

Desprès de sopar vam fer el passe del audiovisual “La vida als masos”, gravat en el terme de Vilafamés. Va ser Josep Miralles i Joan Ahis, el director, els encarregats de presentar-lo.

Josep fa fer una reflexió sobre la importància i valor del patrimoni mes proper, el que envolta a la gent que ha viscut en els masos, i que de vegades deixem un poc oblidat. El col·loqui posterior podria haver sigut mes extens, però ja era molt tard i la gent estavem cansats.

Un dia empleat per a parlar, admirar i sentir el patrimoni costurenc i valencià

No hay comentarios:

Publicar un comentario