EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA I XARRADA SOBRE LES COVES DEL TERME DE COSTUR
Data: 27 de juliol 2018
Exposició fotogràfica de la cova l'Artiga, Cova del Covarxo, i dels albencs de la Bassa Roja i altres del terme.
Xerrada a càrrec de Victor Fortanet, espeleòleg aficionat que ha entrat a moltes de les coves i alvencs del terme de Costur.
La cova de l'Artiga
Situada al marge dret de la carretera que es dirigeix a Vilafamés, o camí de Costur, en una pronunciada rampa i just abans d'arribar a l'entrador de la pista que condueix al Pla de la Bassa Roja. Situada a la part inferior del Tossal de l'Artiga. La seua boca va ser oberta accidentalment el maig de 1990, durant l'ampliació de la carretera. L'accés a la cavitat es realitza mitjançant una porta situada a la mateixa cuneta de la carretera. Consta d'una primera sala de 19x8x3 metres que destaca per l'abundància d'estalactites i macarrons. D'aquesta primera sala es descendeix, per un ressalt de 4,2m a la segona sala de 12x7x2 m i una inclinació bastant acusada. En aquesta podem observar racons molt dignes, amb molts espeleotemes: estalactites, estalagmites i columnes. En la seua part inferior, una curta fractura acaba per estretor, però la continuación la trobem en un ressalt de 4 m pel qual arribem a una tercera sala de 23x6x1,5m. Aquesta sala és el pis inferior de la cavitat i destaca per la seva cristal·litzacions de calcita i aragonita, formacions no localitzades a les sales anteriors.
Aquesta cavitat és un bon exemple de conservació del medi subterrani, ja que després del seu descobriment, alguns veïns de la població van vigilar perquè ningú la mancillara i posteriorment es va tancar amb porta.
El recorregut real d'aquesta cavitat és de 59m i la profunditat de -20m. És una cova atractiva per les seues formacions, tot i que es troba en procés de descalcificació.
Informació estraida de la revista de l'Espeleo Club Castelló, BERING nº11 d'abril de 2011 on es pot trobar un article amb totes les coves del terme de Costur.
No hay comentarios:
Publicar un comentario