domingo, 12 de septiembre de 2021

 VISITA DE LA CONVENCIÓ DE FARO DEL CONSELL D'EUROPA A COSTUR



El passat 10 de setembre 2019, una representació de la Convenció de Faro del Consell d’Europa va visitar Costur i el projecte del Grup de Patrimoni – Associació Cultural La Fontanella. Aquesta visita va formar part del procés d’avaluació del projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I i dels seus grups per a la seua consideració com a grup oficial de la Xarxa de Comunitats Patrimonials de Faro.


Com a representació de la Convenció de Faro va participar el seu coordinador Francesc Pla i Prosper Wanner, tècnic i expert de la Xarxa de la Convenció de Faro, acompanyats en aquesta visita pel coordinador de Patrimoni - PEU Ángel Portolés.


L’objectiu d’aquesta visita va ser el de conéixer una mostra dels projectes de Patrimoni per tal de comprendre millor les seues característiques i evolució. En línies generals, els vam explicar que l’A.C. la Fontanella està treballant en Costur en el món de la cultura des de l’any 1990, i a partir de l’any 2012, quan es pretenia instal·lar una mina a cel obert en un dels paratges naturals més importants del nostre terme, comencem a treballar per posar en valor el patrimoni costurenc. En aquest moment va ser en el que es va contactar amb el PEU de la Universitat Jaume I de Castelló i es va crear el Grup Patrimoni de Costur.


En el transcurs de la reunió, Pla i Wanner van explicar alguns punts importants de la Convenció de Faro, com ara és la importància què els projectes patrimonials incloguen a tota la ciutadania, intentant que totes i tots s’identifiquen amb el projecte. Es van interessar pel nostre poble, habitants, forma de vida... i els va paréixer interessant el treball que portem a terme. Van posar especial interés a saber la interrelació que manteníem amb altres pobles o comunitats per tal de compartir, treballar i difondre conjuntament les iniciatives relacionades amb el patrimoni.


Des del Grup de Patrimoni de Costur vam enumerar i comentar algunes experiències determinants per a comprendre l’evolució del nostre projecte:

  • Treball en la comarca, puntualment en la Mostra Cultural 2015, en la realització d’una exposició conjunta sobre l’aprofitament de l’aigua als pobles de l’Alcalatén.

  • La participació en el Recercat de Reus, on vam conéixer a Mario Urea, alcalde de Torrebesses, que des del pressupost de l’ajuntament va restaurar molts marges i elements de pedra en sec, i que va vindre a explicar a Costur el seu treball en les I Jornades “Tota Pedra fa paret”.

  • La visita al Sud de França organitzat pel Peu de l’UJI per conéixer experiències culturals, on van participar membres del Grup Patrimoni de Costur. D’aquell viatge es va contactar amb dos artistes d’Osca que, en les II Jornades Tota Pedra fa Paret, van fer un taller sobre art en el paisatge.

  • La xerrada del Grup de patrimoni d’Altura, experts en la restauració amb voluntariat d’elements de pedra en sec i que ens van explicar la seua experiència i la forma de treballar per a poder agafar exemple.


Un dels punts importants que es van tractar va ser la metodologia de treball ja utilitzada des de la Mostra cultural 2015, quan s’obre la participació de totes les associacions del poble a l’organització de les diferents activitats. També es va remarcar la participació del CEIP de Costur en les activitats d’educació patrimonial i ambiental, adreçada als xiquets i xiquetes de l’escola: «Les textures del meu poble: Costur. Gaudim del patrimoni amb tots els sentits», la “Paret Màgica” i “La Malea de Costur”.

Per últim, els representants de la Convenció de Faro es van interessar per la relació que manteníem amb el PEU i el Projecte Patrimoni de la Universitat Jaume I i els vam explicar que, per a nosaltres, aquesta relació ha sigut molt enriquidora perquè:


  • Ens ha ajudat a orientar les propostes que sorgien i a organitzar-les correctament.

  • Ens han facilitat formació.

  • Ens han informat sobre activitats, cursos, congressos… en els que ens podíem inscriure, animant-nos a participar i, en alguna ocasió, ajudant-nos amb el finançament.

  • També ha sigut important la relació amb la xarxa de grups a través de les visites tècniques.

  • La participació en les Jornades anuals, on hem pogut participar exposant els nostres projectes, posant en comú les inquietuds i aprenent de les experiències allí presentades.

  • Ens han donat l’oportunitat de publicar en la revista Memòria Viva el treball realitzat durant l’any i, a través de la web, ens han publicitat totes les activitats que hem anat realitzant.


No vam tindre temps de parlar de tots els projectes duts a terme però, al voltant d’una exposició fotogràfica i les memòries de les diferents activitats impreses, vam fer un repàs ràpid d’algunes d’elles com: Catalogació i seguiment de les bases naturals, participació en el projecte «Adopta una bassa», Conservadors de la biodiversitat - Grup Roncadell, participació en el Congrés Internacional «Regadiu, Societat i Territori» de València o els projectes “Tota pedra fa paret”.


Ens alegrem que, en l’àmbit europeu, es tinga en compte i es treballe per fer visible el patrimoni que hem heretat dels nostres avantpassats i siga un motor que motive a les institucions dels diferents països, comunitats, ciutats i pobles a donar-li la importància que té, perquè en ell està immersa la història que ens ha portat a ser el que som.





No hay comentarios:

Publicar un comentario