domingo, 12 de septiembre de 2021

 JORNADA POPULAR DE CATALOGACIÓ

JORDI SEGUER 2019



Recentment, la UNESCO ha declarat la Pedra en Sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Crec que no cal explicar què és la pedra en sec, ja que en el nostre poble és una tradició molt arrelada. Forma part de les nostres vides quotidianes des de temps immemorials, i per tant, la Pedra en Sec forma part de la nostra Cultura.

Amb molt d’esforç, els nostres avantpassats van aixecar cases, pous i corrals, així com una de les construccions que més ha modelat el nostre terreny i més visibles són, els bancals.

Aquesta pràctica, arran de les “noves” tecnologies de construcció, així com de l’abandó del camp, de mica en mica va caient en desús i corre el risc, fins i tot, de ser oblidada. No només la tècnica de construcció, sinó que la mateixa natura i el temps es va engolint les mateixes edificacions que tantes suors van costar aixecar.

És per això que, moguts per aquesta inquietud, el grup de patrimoni hem començat un projecte de catalogació de tots aquells elements de pedra en sec que hi ha en el terme de Costur que siguen emblemàtics, curiosos, únics (que els tenim) o que considerem dignes de menció, per tal que no caiguen en l’oblit, engolits per la natura o derruïts pel pas del temps. Intentar, almenys, valorar els esforços que la gent de Costur va dedicar a aixecar aquestes construccions.

Així doncs, el passat 27 d’abril vam realitzar una jornada de catalogació pel nostre terme, per donar a conéixer aquesta iniciativa i fer partícip a tot el món, doncs aquesta tasca la podrem realitzar amb l’ajuda de tots.

Vam començar, amb una bona colla de gent (i força xiquets) des de la Punta la Creu cap als Morrals, on vam fer la primera parada per a veure les primeres construccions de pedra en sec a catalogar: Els pous del Mas de la Cega. Allà vam ensenyar com omplir la fitxa de catalogació correctament, donant nocions bàsiques de coordenades per GPS i escoltant la història que aquells pous tenien darrere. Vam prendre mesures dels dos pous que hi ha allà i vam omplir les nostres fitxes.

Un cop esmorzats, ens vam dirigir cap a la Sotarranya, a buscar dos pous més, un d’ells amb un mètode de construcció força característic. Curiosament, mentre ens hi acostàvem vam fer una petita troballa que els qui érem allà desconeixíem. Es tractava d’una piqueta integrada a la mateixa paret del bancal, la qual sense dubtar la vam fotografiar i catalogar.

Avançat el matí, ens dirigirem cap a l’últim lloc que volíem visitar, al Ginebral. Allà hi ha un altre pou també força característic. Allà ens adonem de la infinitat de maneres diferents que hi ha per a construir un mateix element. Un cop la feina feta, tornem ja cap a Costur amb ganes de tornar un altre dia i aprendre més coses del nostre poble i la seua història.

Aprofite aquestes línies per a animar a la gent a col·laborar en aquest projecte. No només en catalogar les nostres construccions de Pedra en Sec, sinó que estarem molt agraïts de rebre qualsevol informació que ens pugueu aportar sobre la ubicació d’aquestes edificacions emblemàtiques i la història que tenen darrere.

No hay comentarios:

Publicar un comentario