domingo, 12 de septiembre de 2021

 

II JORNADA SOBRE PATRIMONI A COSTUR

Data de realització : 20 d'octubre 2018




PROGRAMA

10h. Benvinguda i presentació a càrrec de Albert López, Director del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, i Pamela Andrés, Presidenta de l'AC La Fontanella de Costur.

10,15h- 11,15h. “Escola i recuperació de Patrimoni cultural: motivació i implicació de la comunitat educativa mitjançant les TAC. Una experiencia col.laborativa des de l'aula”. Amb Teresa Artero Gonell, del Museu de ceràmica de l'Alcora, Juan Carlos Olaria Porcar, profesor de l'IES L'ALcalatèn, i els alumnes Raúl Branchadell Tomás, Antonio Curiel Márquez, Ferran Ferris Conejos i Ángel Guillén Ferrer.

11,30 Descans

12h. Processos comunitaris al voltant de la pedra en sec. El cas de Vilafranca. Amb Guillem Monferrer, Tecnic de l'oficina de Turisme de Vilafranca

14h. Dinar

16h. Conferència de Sergi Marín i Monfort, enginyer de forest i agrònom.

17h. Taller i actuació de la Conlloga Muixeranga de Castelló. Cercavila des de la Plaça Major fins als Pous del Poble, en el que la Muixeranga realitzarà diverses figures. En acabar taller de Muixeranga per a totes les edats en el pavelló municipal.

Exposició fotogràfica del patrimoni i paisatge de Costur.



El 20 d'octubre tenim previstes la II Jornada sobre patrimoni de Costur com a cloenda del projecte "Tota pedra fa paret 2018". El temporal de pluges que va tenir lloc els dos dies anteriors van impedir que poguérem realitzar les jornades completes, hi va haver participants de la Jornada que no van poder desplaçar-se fins a Costur.

Comencem amb la benvinguda de Pamela com a presidenta de l'AC la Fontanella, en la qual ens parlava del significat del projecte "Tota pedra fa paret": "Té com a objectiu recolzar, des de el seu vessant cultural, la reflexió sobre el patrimoni i la relació qualitat del home i la utilització de la pedra com a recurs natural, que ha conformat un paisatge tan peculiar. Pensem que és bo parlar, debatre, escortar experiències d'altres llocs, i compartir desitjos i il·lusions que ens ajuden a fer del paisatge dels nostres pobles motiu de debat, un debat en el qual puguem participar totes les persones, perquè totes tenim alguna cosa a dir." Explicant que aquest any té, encara més, un sentit de treball en equip, d'unió de forces. I amb aquest sentit hem convidat a la Conlloga Muixeranga de Castelló.


A continuació Albert López presenta el projecte dins del PEU com a director del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló. I finalitza aquesta presentació Victòria Falcó que serà la conductora i relatora de la Jornada.

La primera ponència, "Escola i recuperació del patrimoni cultural: motivació i implicacions de la comunitat educativa mitjançant les TIC. Una experiència col.laborativa des de l'aula." Teresa Artero, del Museu de ceràmica de l'Alcora, ens presenta el projecte en el qual s'emmarca l'activitat que es va a presentar. És un projecte educatiu a partir de la Reial Fàbrica, en el qual, sota el títol "La Reial Fàbrica al 2017: Recuperem el nostre patrimoni, sumèm competències i restem desigualtats" van començar treballant els cinc col·legis de l'Alcora al costat del Museu, en una segona fase i sota el títol: "La Reial Fàbrica: 300anys d'innovació, memòria i territori" s'han sumat l'institut comarcal juntament amb els col·legis dels pobles que concorren a ell. Projecte que inclou formació, treball intercentres i interdepartamentos, per posar en valor el paisatge industrial i etnològic, recuperar oficis de la ceràmica ...

Dins d'aquest gran projecte ens presenta Joan Carles Olaria Porcar, professor d'Història del Col·legi Puértolas Pardo, com ho han posat en pràctica al seu centre. Amb dues activitats. D'una banda "Vivències" en què es recullen testimonis d'homes i dones que van treballar en processos similars als que s'utilitzaven en l'època de la Reial Fàbrica. D'altra banda, "Itineraris-rutes patrimonials a la Wikiloc" i aquest ens el presenten els autors de la primera ruta creada, Raúl Branchadell, Antonio Curiell, Ferran Ferris i Àngel Guillén, alumnes el curs passat, de 3r ESO.

Aquests joves ens expliquen la seva motivació, que els ha aportat l'activitat, com la realitzen, que transcendència a tingut i ens mostren com podem posar-la en pràctica a través del Wikiloc. Important el seu entusiasme i les seues ganes de continuar.

Continuem amb Sergi Marin, Enginyer Forestal i agrònom. Ve d'Ares del Maestre i al llarg de la xerrada ens demostra la seva experiència amb la Pedra en sec, treballant des de petit, primer ripiando i després en la construcció. En la seua xerrada "La pedra en sec com recurs constructiu" comença dient la falta de difusió de la pedra en sec com a recurs constructiu i el gran desconeixement per part dels tècnics a l'hora de fer projectes, el que complica la justificació legal. Reivindica els orígens de la construcció de la pedra en sec, la seva protecció, contenció i delimitació, així com la creació d'un document de bones pràctiques per a l'administració i qualsevol usuari. La construcció en pedra en sec es pot considerar la primera tècnica constructiva de la humanitat, era una construcció fàcil, amb abundància de material necessari i la simplicitat constructiva. Aquest tipus de construcció apareix fruit de la necessitat, terra de cultiu (bancals); per a refugi (barraques); d'aigua (pous); de camins, per limitar, etc ... Continuem amb les construccions de murs, el seu plantejament, preparació de bases, "sardines", ripiado ... Importància dels drenatges ... Per acabar parlant de les diferents subvencions relacionades amb el tema.


No hay comentarios:

Publicar un comentario