jueves, 26 de noviembre de 2015


"L'ECOLOGIA TRADICIONAL DE L'AIGUA.
L'APROFITAMENT D'UN RECURS ESCAS."

BENAFIGOS
CISTERNES I POUS



CISTERNES

La cisterna és un dipòsit subterrani  on es recull l'aigua de pluja. Hi podem observar dues parts ben diferenciades; una exterior, el coll, que serveix per facilitar l'extracció de l'aigua; l'altra, subterrània, l'olla, que sol excavar-se en forma de pera.

 1- CISTERNA DEL MAS DE COLLADOS



Localització: Partida Sòl del Terme. Construïda en 1940
Aprofitament: Aquesta cisterna també es externa a la casa, arreplega l’aigua de pluja per mig d’una aigüera. Al forat d’entrada de l’aigua es posava  una argelaga que servia  de filtre, per evitar l’entrada de  brosses. A l’ interior podem trobar dos piques des d’on eixia l’aigua a un safareig  per un costat i a unes piques  per un altre, on es podia abeurar al matxo i omplir els cànters .




2- CISTERNA DE LA CASETA DE HIGINIA



Localització: Masos de la partida de Tarragó, construïda en 1930.
Aprofitament:  Aquesta cisterna es externa a la casa, i és recull l’aigua de la pluja  per mig d’una fila de teules  superposades que serveixen de canal que condueix l’aigua de la teulada a la cisterna. Aquesta aigua la utilitzaven la gent que vivia en els masos per a beure, cuinar, llavar i per als animals.





POUS 

És un tipus de pou del qual l'aigua emergeix espontàniament: l'aigua subterrània arriba directament a la superficie sense cap auxili mecànic perquè tendeix a sorgir per efusió

3- POU PEPET



Localització: Lloma de Benafigos, en un “sargallat” de difícil accés
Aprofitament: Pou d’aigua naixent  utilitzat per els pastor per beure.



4- POU DEL PLA D’ESTEVE



Localització: Pla d’Esteve, en la partida del  Sòl del Terme
Aprofitament: Pou d’aigua naixent i també arreplega l’aigua de pluja. S’utilitzava en els masos propers per beure quan encara no hi havia aigua potable. Al costat es pot veure un forat amb escales que arriba a una galeria subterrània per on baixava la gent per omplir els cànters



MAPA:



No hay comentarios:

Publicar un comentario