jueves, 12 de noviembre de 2015



LA FESTA DEL VI DE VIVER



El Grup de Patrimoni de Viver porta uns anys rescatant de l’oblit el patrimoni cultural del vi. Avui dia, poc queda ja d’aquella vida centrada en el vi. Alguns records, paraules i històries importants i instal·lades quasi sense voler, en l’imaginari col·lectiu de Viver.

I, entre mitjà, el cubs de vi. Encara presents en moltes de les cases de la població. Reconvertits alguns d’ells a cellers, a punt de caure o definitivament desapareguts. Construccions potents amb parets de bitlles de riu, argamassa i folrats de rajoles de tova. Alguns circulars. Altres rectangulars. Alguns per a allotjar el vi d’una família i uns altres amb capacitat de 30 o 40 mil litres de vi.

Però tots ells presents i molts d’ells, gràcies al Grup de Viver, localitzats: més de 70 fins al moment i, al costat d’ells, destil·leries, teixiries, cellers, cantines, rutes de distribució... En definitiva, tot un Patrimoni Cultural per a redescobrir per una població, que fins al treball del grup no havia pensat, com ho fa ara, en el valor i la importància simbòlica i identitària d’aquest patrimoni que ens parla d’esforç, sacrifici i vi.



Els dies 22 i 23 d’octubre van viure un d’aquests moments patrimonials màgics a Viver, quan, més de 150 xiquets i xiquetes del Col·legi d’Educació Infantil i Primària “Historiador Diago” de la població, van acudir a la vinya a veremar acompanyats pels seus professors i pels membres del Grup de Recuperació de la Cultura de Viver. I ho van a tornar a veure també l’endemà, quan tots ells van arribar als voltants del cub de vi de la “Rocha Palmera”, proveïts amb botes d’aigua i moltíssima il·lusió per a trepitjar aquest raïm – el seu raïm- i fer mots. I celebrar, tots junts, la Festa del vi.

Interior cub de la Rocha Palmera

Per al Grup de recuperació de la Cultura de Viver, la Festa del vi suposa el compliment d’un dels objectius principals: la connexió amb la població per a donar a conèixer el seu patrimoni cultural. I en aquesta ocasió, amb la complicitat i implicació del Col.legi de Viver per a, entre els dos, articular tot el coneixement arreplegat en aquests anys pel Grup en una activitat d’Educació Patrimonial integrada en l’horari escolar i destinada a socialitzar u patrimoni que volen siga conegut per tots com a punt de partida per a la sua valoració i estima.



Volem compartir amb vosaltres La Festa del vi de Viver (22 y 23 d’octubre). Aquest document arreplega dos intensos dies de verema i elaboració tradicional de most i defineix la col•laboració en matèria d'Educació Patrimonial entre el Grup de recuperació de la cultura de Viver, el Col•legi “Historiador Diago” i l'Ajuntament de Viver.
Aquest video ha segut realitzar pel Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló per al projecte Patrimoni en el marc de l'Acompanyament del Grup de recuperació de la cultura de Viver

FOTOS: https://www.flickr.com/photos/87737534@N04/sets/72157658148525574/with/21947836473/

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=5XUKCUHiRtY




Informació extreta: http://patrimoni.peu-uji.es/ca/noticies/823-el-video-de-la-festa-del-vi-de-viver
                                 http://patrimoni.peu-uji.es/index.php/ca/memoria-viva/597-mv6-08-un-any-en-el-projecte-de-recuperacio-de-la-cultura-del-vi-a-viver



No hay comentarios:

Publicar un comentario