jueves, 25 de junio de 2015


Comencem avui amb una sèrie d'entrades al bloc en les quals presentarem l'exposició de la comarca de l'Alcalatén preparada per a la XVII mostra cultural que va tenir lloc a Costur aquest any 2015. El títol de l'exposició és "L'ecologia tradicional de l 'aigua. L'Aprofitament d'un recurs escàs "i està composta per 12 panells. Aquest primer panell serveix de presentació de l'exposició.
Esperem que us agradi.


L’ÚS DE L’AIGUA A L’ALCALATÉN





Les àrees muntanyoses mediterrànies -sovint deserts humans- assoleixen altres dimensions si hi ha aigua. L’aigua de les fonts i dels ullals, l’aigua del riu, l’aigua gestionada de les sèquies i basses, l’aigua domesticada de les hortes i dels molins incrementen la productivitat dels ecosistemes naturals i culturals. Les surgències dels aqüífers alimenten el cabal ocasional dels barrancs i el de base dels rius i han possibilitat el desplegament d’una densa cultura de l’aigua als voltants de les viles i  les vores fluvials.





En efecte, l’hidraulisme islàmic dissenyà, a la nostra comarca, com a la resta de les comarques valencianes, el nucli de les hortes i de les sèquies de distribució. Els conquistadors cristians conservaren les infraestructures de reg i les adaptaren a les necessitats del consum domèstic. Entre costeres, les hortes de vora riu, barrancs i fonts palesen el valor de l’aigua al món mediterrani i, singularment, a les seues muntanyes.




El poblament tradicional d’aquestes s’ha dut a terme en funció de la disponibilitat o no de l’aigua i, arreu de la nostra comarca, pobles i masos s’han establert on un riu, un ullal o una font han assegurat el seu subministrament en el context d’una climatologia molt irregular en quant a les precipitacions.




Una característica que, agreujada per l'innegable canvi climàtic i el desaforat consum que de l’aigua es fa a les societats industrial i de consum, incrementa la fragilitat d’aquestes, cosa que obligarà a plantejar-se tard o d’hora, de forma oberta, aquesta problemàtica, per a conscienciar de la qual i acostar-se a ella, s’ha plantejat aquesta exposició.




 En el millor dels casos, l'exposició mostrarà un seguit de solucions que els veïns de l'Alcalatén han donat, amb la tecnologia que disposaven en cada moment, a una pluviometria llunàtica o erràtica, amb un sol calcari i una orografia barrancosa i aspra. Però eixos problemes, els mateixos a més d'alguns de nous que s'han afegit amb la modernitat, continuem tenint-los a hores d'ara, mentrestant, les tecnologies canvien i en surten de noves. Si volem un futur de benestar per a la comarca hauríem d'estar cercant la manera de retindre l'aigua en superfície quan decideix ploure, però hauríem de fer-ho amb les noves tecnologies actualment disponibles i amb tanta energia i obstinació com van posar els nostres avantpassats amb les seues.





Minipantanets, basses modernes, nous reciclatges i depuracions d’aigües.¿qui sap? però no podem donar per perduda la batalla del segle XXI.

No hay comentarios:

Publicar un comentario