jueves, 12 de marzo de 2015


COCONS



Cocó al Barranc del Soldat

A més de les basses com elements per a captar o emmagatzemar l’aigua de pluja existeixen altres dipòsits naturals, que han anat determinant l’arquitectura del paisatge rural. Com són els bassols, bassots, clotxes, cocons...

Cocó Calderis (Bassa Roja)



Els cocons són dipòsits naturals o excavats en la roca per guardar l'aigua de pluja; encara que són de petites dimensions la seva profusió els convertia en importants per abeurar els ramats a les zones on no es disposava d'altres recursos,  en ocasions servien per al consum humà. Poden presentar una coberta senzilla, normalment de pedra en sec, per evitar l'evaporació.  



Cocó de les Malladetes (Bassa Roja)

Per designar-los són freqüents el nom del propietari de la finca, el nom de la partida o es troba. També s'empren referències a plantes, animals o fenòmens morfològics.


Cocó de la Sotarranya

La terminologia cocó és d'origen incert i no se sap ben bé si prové de l'etimologia llatina o si més aviat ibèric. Certament aquest mot és usat a les Terres de l'Ebre i nord de Castelló, així com molt viu a Les Balears. Fora d'aquest àmbit són anomenats cadolles.

Cocó de la Roca Roja


Bibliografia: "L'arquitectura de l'aigua"

No hay comentarios:

Publicar un comentario