jueves, 15 de enero de 2015

LA RAMBLA DE LA VIUDA


Avui podem parlar d'un altre paisatge relacionat amb l'aigua molt unit al poble de Costur, la Rambla.





La Rambla de la Viuda naix  de la unió de la rambla Carbonera i el riu Montlleó, en algun punt entre els termes municipals de Culla, Serra d’Engarceran i les Useres. Separa el terme de Costur del de Vilafamés  i Sant Joan de Moró . Desemboca en el riu Millars, terme municipal d'Almassora, a pocs quilòmetres de la mar Mediterrània.




En general, el nivell freàtic de la Rambla és més baix que el seu propi llit, per la qual cosa, es produeix una forta filtració que deixa sec a la llera exceptuant l'època de les pluges a la tardor.
La Rambla, des de sempre ha estat molt present en les vides dels costurencs, ja que molta gent tenia finques a la Molinera i també a Sant Joan de Moró, baixaven  cada matí a treballar i després d’una dura jornada havien de tornar cap a casa. Quan les plugues eren mes abundants i la Rambla sortia mes sovint s’havien d’interrompre els treballs agrícoles en les finques on s’havia de travessar la Rambla. Conten la gent major que en alguna ocasió es van atrevir a creuar i els va venir just d’arribar perquè el cabdal anava pujant.
Desprès  quan ja baixava la riuada i quedaven les badines, es podia pescar i prendre el bany .




Quan comença a ploure intensament , la gent comenta: a veure si ix la Rambla !!!  Quan es confirma aquest comentari tots baixem a veure la Rambla,ens passegem per les vores  per contemplar el pas de l'aigua i repetir: "que pena que no estigui així tot el temps"




Els organitzadors de la Tarugo Trail el passat 2014 van netejar i van deixar transitable l'antic camí que s'utilitzava per baixar de Costur  fins a la Rambla, El camí del Pla. El que va acontentar a molts antics usuaris.





No hay comentarios:

Publicar un comentario