viernes, 7 de octubre de 2016

LLEGIR EL PAISATGE

Exposició de CLARA PALOMAR 
al Mas d'Aball


El paisatge es converteix en un espill de la societat, de la història; un testimoni de la memòria. És un ser canviant resultant del procés; de la vida. El paisatge és, d'alguna manera, la imatge del temps. Mirar el seu reflex ens permet ubicar-nos, retrobar-nos; saber qui som i on ens trobem.
Aquest projecte proposa una lectura de dos paisatges que parlen de presents simultanis, dispars entre ells, però que comparteixen d'alguna manera d'on venen. Son paisatges de llocs que han sigut habitats, cases que han refugiat persones y que representen, per tant, les seves formes de vida. Javier Maderuelo parlaria de "paisatges comuns", llocs o edificis no catalogats o documentats, és a dir, que no tenen una estètica o aspecte destacable per el que hagen sigut etiquetats com a monuments (entenent-ho des d'un punt de vista clàssic), però que tot i això segueixen tenint valors intrínsecs. Són llocs anònims que es poden interpretar com autòctons ja que van nàixer com a resposta a les necessitats de la gent que vivia allí, el clima, les costums i el territori. Per tot això, cal entendre aquests paisatges com un document on llegir fets que ens ajuden a conèixer millor la història col·lectiva a través de les memòries individuals.



"Llegir el paisatge" pretén mostrar diàleg entre espais rurals i urbans, bé siga per una relació d'excés o d'absència: en uns llocs la ciutat ha ocupat el territori fins impedir la vida rural, mentre que en altres casos, els llocs rurals han sigut abandonats justament per la manca de ciutat, l'aïllament.



Tal i com feren Bern&Hilla Becher, aquestes construccions funcionarien com "escultures anònimes" que no deuen ser oblidades perse símbols d'una manera de viure que ja no s'enten com a present, però a la que cal reconèixer-li el seu valor. Son elements autònoms, fecunds tant estètica com conceptualment, que representen aspectes individuals, íntims o quotidians que per propers, moltes vegades ignorem.



"Ens ha calgut aprendre a llegir les paraules escrites per l'escrivà i a donar sentit als textos cal.ligràfiats. De la mateixa manera, es necessari aprendre a distingir els signes implicits en el territori i desemvolupar una hermeneutica que ens permeta dotar-los de sentit dins del context on es troben"
J.Maderuelo



No hay comentarios:

Publicar un comentario