viernes, 27 de mayo de 2016


OLIVERES MIL.LENÀRIES



El passat 30 d'abril es va estrenar a Sant Mateu (Castelló) la nova pel.lícula d'Iciar Bollaín "El Olivo" on la directora aborda el tema de l'èxode rural i del dramàtic espoli que s'està realitzant sobre les velles oliveres, moltes d'elles mil.lenàries, i altres arbres centenaris.



"Centenars d'olivers centenàries del sud d'Europa, algunes de més de mil anys, són cada any arrancades d'arrel i venudes com a adorns per a jardins, urbanitzacions, rotondes o camps de golf en països tan llunyans com els Estats Units o els Emirats Àrabs. Un alt percentatge no suporta el trasplantament i mor pel camí, però l'elevat marge comercial aconseguit assumeix amb alegria les pèrdues." Cesar Javier Palacios,Fundación Felix Rodirguez de la Fuente. Arrancar un arbre centenari és com traure un avi del seu entorn de tota la vida, de sa casa i del seu poble, per a portat-lo a la ciutat.




Afortunadament a la Comunitat Valenciana, des de l'any 2006, la Llei de Patrimoni Arbori i Monumental prohibeix l'arrancada d'oliveres i altres arbres singulars que tinguen més de 350 anys o 6 metres de perímetre. Però llavors molts d'ells ja havien desaparegut i hui embelleixen jardins privats o són pols d'atracció turística en altres països que comercialitzen el sur oli apreu d'or. En altres comunitats com Andalusia, Múrcia o Catalunya encara està permés el desarrelament i venda d'aquests venerables ancians.



Amb "El olivo" Iciar Bollaín aborda un tema ambiental a l'hora que aprofundeix en la pèrdua de valors i senyals d'identitat de la nostra societat. Perquè les velles oliveres són molt més que arbres, són la nostra història, el nostre paisatge, la nostra cultura i riquesa, el nostre patrimoni, i cada una d'elles és única i irrepetible.
Si encara no has vist la pel.licula ves al cine. Una peli de paisatges familiars i quixots moderns.



http://blogs.20minutos.es/cronicaverde/2016/03/22/famosos-actores-piden-poner-fin-al-expolio-de-olivos-milenarios/

http://www.elmundo.es/papel/todologia/2016/03/14/56e2c73b268e3e344d8b45e7.html






No hay comentarios:

Publicar un comentario