viernes, 8 de abril de 2016


ELS PAISATGES CULTURALS COM A MOTOR DE DINAMITZACIÓ TURÍSTICA DE LES NOSTRES COMARQUES (estracte)

ITINERANTUR.

Memòria viva 7.Publicació del projecte de Patrimoni del Programa d’Extensió Universitaria. Universitat Jaume I


El paisatge és el resultat de segles d’interacció entre els elements vius i no vius del nostre entorn. És el resultat també de la coevolució d’aquests elements i de l’evolució d’aquelles interaccions. Els humans, per tant, també hem sigut agents del modelatge dels nostres paisatges, sobre tot en el Mediterrani -regió del planeta habitada i transformada durant milers d’anys.


Hem de ser conscients que formen part del paisatge que ens envolta, del qual obtenim, en cada instant, milers de dades, la majoria de les quals, imperceptibles. El paisatge és el nostre habitat (és a dir, el conjunt d’elements que ens permet viure) i el nostre comportament altera la seua forma, el seu aspecte, la seua estructura interna i la seua imatge externa.


El paisatge és, segons la nostra opinió i segons la nostra experiència professional, un importantíssim actiu patrimonial i, per tant, susceptible de ser aprofitat responsablement per una comunitat local per a generar un potencial atractiu turístic que ajude a dinamitzar l’economia del municipi o la comarca.


A més, en el medi mediterrani, naturalesa i cultura sempre ven agafats de la mà: no es pot entendre el nostre paisatge sense la intervenció ancestral de l’esser humà per al seu aprofitament, de la mateixa manera que els nostres costums s’han adaptar a les característiques naturals del nostre territori. Murs, bancals, séquies, basses, masies, hortes, camins, empedrats, barraques, molins, abeuradors...omplin els nostres paisatges culturals fins on arriba la vista i atorguen als nostres municipis un immens valor sumat a la importància ambiental dels nostres ecosistemes súper biodiversos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario