jueves, 17 de septiembre de 2015


"L'ECOLOGIA TRADICIONAL DE L'AIGUA.
L'APROFITAMENT D'UN RECURS ESCÀS."

FIGUEROLES

L'APROFITAMENT DE L'AIGUA DE PLUJA



LOCALITZACIÓ:
El poble de Figueroles es troba a una zona relativament rica en aigua, tant per la presència del riu com per les fonts i pous que hi ha a la seua rodalia. No obstant això, l’aigua és un bé de primera necessitat i no sempre brolla de terra a la proximitat o amb l’abundància necessàries. És per això que a les zones de masos era necessari aprofitar l’aigua de pluja. Al terme de Figueroles hi ha diverses construccions que, a pesar d’estar pràcticament en desús, posseeixen un alt valor, tant etnològic com turístic, i que, en un passat no tan llunyà, feien possible rentar, abeurar el ramat, llavar-se, beure i, al cap i a la fi, viure.

1.-ELS ALJUBS
Els aljubs són, segons la seua definició, dipòsits quadrangulars, amples i de poca fondària, excavats a la terra, revestits per dins de marés o pedres i tapats de volta, que serveixen per a recollir al camp l'aigua de pluja que corre per terra. El seu fons està impermeabilitzat perquè no filtre, i la seua volta protegeix l’aigua tant del sol, per evitar l’evaporació, com dels animals, per raons d’higiene. L’aigua s’aprofitava per a beure les persones, però també els animals domèstics. Els més destacables són l’aljub de la Trauanta i el Bassot de Caçador, que a pesar del seu nom, respon a la definició d’aljub més que a la de bassot. La confusió potser ve del seu ús per abeurar ramat, més propi dels bassots que dels aljubs.

1.1 Aljub del Mas de la Trauanta



1.2 Bassot del Caçador



2.- ELS BASSOTS
Els bassots, destinats al ramat, són basses grans impermeabilitzades amb argila per emmagatzemar aigua de pluja. Es troben vora les vies pecuàries i són molt abundants a tota la comarca. A Figueroles té especial importància el bassot del Comte d’Aranda, també conegut com a bassot de la Trauanta. Este bassot es troba vora la Colada de la Trauanta i en ell tenien dret per abeurar els veïns de tots els pobles de la tinença de l'Alcalatén. Dret atorgat pel Comte d’Aranda i d’ací ve el seu nom.

2.1 Bassot del Comte d'Aranda a la Trauanta

2.2 Bassot a Figueroles vora un pas de ramat


3.- ELS COCONS
També recullen l’aigua de pluja els cocons, que són clots naturals oberts a la roca, dins els quals s’acumula aigua quan plou. Al barranc de les Olles hi ha un cocó amb una peculiaritat que el fa especial i és el fet d’estar cobert per una volta de pedra seca. L’objectiu de la volta és el de maximitzar la durada de la presència d’aigua al seu interior. El fet d’estar enmig d’un barranc té avantatges pel que respecta al subministrament d’aigua, però, per contra, té el risc de ser assolat per una barrancada forta. De fet, ha sigut reconstruït en diverses ocasions. 

3.1 Cocó al Barranc de les Olles

No hay comentarios:

Publicar un comentario