jueves, 30 de julio de 2015


X Jornada de Patrimoni.

Portada Revista Memòria Viva nº7
http://patrimoni.peu-uji.es/es/noticias/776-x-jornada-de-patrimoni-portada-e-indice-de-memoria-viva-7

El passat 18 de juliol va tindre lloc, a la Llotja del Cànem, seu de la Universitat Jaume I de Castelló a la ciutat, la X Jornada d'Investigació del Patrimoni Cultural del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJI).
Us presentem les ponències que es van presentar, totes molt interesants.


La restauració i reutilització del patrimoni tradicional construït. Una oportunitat per als nostres pobles.
Javier Hidalgo. Arquitecte



El patrimoni tradicional construït forma part de la nostra història, del paisatge i de la memòria col·lectiva, és exponent de la cultura i senyal d'identitat dels nostres pobles. Avui pot convertir a més en un recurs de desenvolupament sostenible per al medi rural, de manera que evitar la seva pèrdua és una responsabilitat de tots. Ciutadans, polítics i tècnics ens hem de comprometre i treballar junts en la recuperació d'aquest importantíssim llegat cultural.
A través d'exemples concrets de restauració i reutilització d'aquest patrimoni duts a terme a Andilla, un petit municipi de la Serrania del Túria, veurem com és possible que aquestes construccions siguin conservades en el seu entorn i puguin continuar usant-se, contribuint al mateix temps a la generació d'ocupació i al desenvolupament de l'economia local.


Javier Hidalgo Mora és arquitecte i màster en conservació del patrimoni arquitectònic per la Universitat Politècnica de València.
Treballa per a l'ajuntament d'Andilla, on a més d'exercir com a tècnic municipal, és el responsable de nombrosos projectes de recuperació de l'arquitectura tradicional i autor del Pla Director de l'arquitectura i el paisatge d'Andilla.
Mes informació: http://www.hidalgomora.com/

Si no vénen, aniré jo. Projectes d'educació patrimonial entre la il·lusió i la necessitat
Pablo de Castro. Col·legi Safa-Grial. Valladolid




L'educació formal o no formal és un dels camps més eficaços per aconseguir implicar els joves en la conservació i respecte del patrimoni cultural. El problema rau en com aconseguir que els adolescents s'acosten a aquest, especialment quan gairebé qualsevol cosa que sona a escola la rebutgen despreocupadament.
Aquesta intervenció dibuixó dues línies d'acció per intentar resoldre aquesta situació presentant, d'una banda, com l'aprenentatge basat en projectes d'educació patrimonial pot servir perquè els joves aprenguin per si mateixos i acabin per estimar allò que estudien, convertint-se en agents actius de la seva posada en valor a través de processos de identificació que ja mai podran trencar i, de l'altra, desenvolupant algunes claus sobre com plantejar projectes per a ser implementats pels assistents, a partir dels exemples concrets que he posat en marxa durant aquests últims anys de pràctica docent.



Pablo de Castro des de 1999 exerceix docència d'Història de l'Art, Història d'Espanya i Història Contemporània Universal, actualment al Col·legi Safa-Grial de Valladolid.
Ha dissenyat nombrosos projectes d'innovació educativa en l'àmbit de les arts o el patrimoni cultural, alguns dels quals han resultat premiats en diverses convocatòries o es constaten en col·laboracions amb institucions com Museu Nacional d'Escultura, Museu Patio Herreriano d'Art Contemporani Espanyol, Galeria Espai Líquid (Gijón), Centre d'Estudis Vacceos Federico Wattenberg o Institut Cervantes de Nova Delhi.
Mes informació:   http://elpuntorojo.es/



La Moreria de Borriol: posar en valor un jaciment arqueològic amb tallers d'ocupació.
Anna Viciach i Safont i Neus Arquer i Gasch



Des de l'any 2010 es vénen realitzant en la Moreria de Borriol Tallers d'Ocupació del SERVEF, amb l'objectiu de formar els alumnes com a operaris en arqueologia i restauració. La finalitat d'aquests tallers és posar en valor aquest jaciment arqueològic d'origen medieval, ja que la Moreria presenta un elevat potencial des del punt de vista turístic i està aportant noves dades sobre la història de la localitat. A més, aquest jaciment presenta unes característiques òptimes que la converteixen en un lloc adequat per a la realització d'un Taller. Entre les que cal destacar: l'accessibilitat, la fàcil identificació dels diversos estrats, la bona conservació de les estructures, i l'elevada quantitat de materials de diversa cronologia.

Els camins de Vall de Crist
José Ángel Planillo Portolés




Des de l'Associació Cultural Cartoixa de Vall de Crist, s'està tractant de recuperar i difondre aquells camins que van sorgir a causa del poder religiós, polític, econòmic i social d'aquesta cartoixa, que en l'època era considerada com "el més insigne dels monestirs que l'Ordre va tenir a Espanya ".


La Mostra Cultural de l'Alcalatén a Costur. Una oportunitat per descobrir el patrimoni d'aprofitament de l'aigua

Fina García y M Cruz García. AC La Fontanella. Grup d'Estudi del patrimoni de Costur.

IMG 0377

No hay comentarios:

Publicar un comentario