viernes, 17 de julio de 2015

"L'ECOLOGIA TRADICIONAL DE L'AIGUA.
L'APROFITAMENT D'UN RECURS ESCÀS."

LA FOIA. 
L'EMBASSAMENT DE L'ALCORA


LOCALITZACIÓ: 
L’embassament de l'Alcora està situat a quatre quilòmetres del municipi del mateix nom i a un quilòmetre de la pedania de La Foia de l'Alcalatén. Està construït en el curs del riu Llucena, i tot i no ser tant gran com el pantà de Maria Cristina, la seua capacitat màxima de 2 hm3 és suficient per a proveir el regadiu dels seus voltants. El sobreeixidor de comportes, poseu una capacitat de 330 m3/s.



HISTÒRIA
A uns deu metres del pantà existeix una antiga construcció d'un altre pantà més conegut com el Pantà Vell (hui soterrat baix les seue aigües). Encara que no existeix documentació escrita fiable, es pensa que data de l'època del Califat de Còrdova (segle XI), perquè la construcció es pot comparar amb el pantà de Chovar, i aquest data de l'època dels àrabs (segle S.XII). 
A la Carta Pobla de l'Alcora apareixen referències als drets sobre l'aigua cedits als pobladors.

Durant segles ha patit diversos canvis. Per exemple, el 28 de setembre de 1.755 una forta avinguda d'aigua va enderrocar part del pantà vell destruint l'arc per on sortia l'aigua. El pantà va seguir actiu fins a l'octubre de 1.787 quan a causa d'unes fortes precipitacions es va fer un forat de grans dimensions en la paret. Aquest fet provocà que fora la fi de la utilització del Pantà Vell com es coneix actualment, visible només en temps de sequera.

El 20 de gener de 1.947 la Direcció General d'Obres Hidràuliques donà l'autorització per a la redacció del projecte de reconstrucció del pantà, però no és fins a l'1 de gener de 1.950 quan s'autoritza la seua construcció. La Comunitat de Regants devia comprometre's a contribuir amb l’execució del 20% del total de l'obra i un 40% en 20 anys a partir de l'acabament del pantà.



En setembre de 1.954 es paralitzen les obres per falta de pressupost, però en octubre, després d’un acord es tornen a reprendre. Entre 1.956 i 1.961 conclouen les obres d'instal·lació de les comportes del sobreeixidor, que van començar a embassar aigua en la tardor de 1.961.

APROFITAMENT DE L'AIGUA: 
En l'època en què es va realitzar la construcció del pantà, la gent es dedicava principalment a l'agricultura i és aquest uns dels motius pels quals es va construir. Gràcies al pantà es va poder embassar l'aigua per poder regar les hortes dels voltants. El manteniment del pantà era possible gràcies a l'aportació de l'estat i a que cada persona que posseïa terres i utilitzaven l'aigua del pantà havia de pagar una quantia que havia sigut acordada en el seu temps. Una vegada embassada l'aigua, per tal què aquesta arribara a les hortes es va fer una construcció coneguda com sèquia.

El desenvolupament d'aquest tipus de construcció hidràulica va tindre lloc en l'època àrab, al llarg de la costa mediterrània, principalment en la Comunitat Valenciana.



Les sèquies són uns canals per on es condueix l´aigua per a regar. Les primeres es construïen de pedra, actualment són de formigó. Feien aquestes sèquies per aprofitar els plans i desnivells del terreny per a la distribució de l'aigua fins a les hortes. Des d'un canal principal que estava connectat al pantà, passava l'aigua a un secundari i així successivament fins que l'aigua aplegava al canal de l'horta.

Aquestes sèquies estan equipades amb comportes per a poder

controlar la quantitat d'aigua que es vol deixar passar. Tot i que a 
simple vista pareix una construcció senzilla, no ho és. És necessari
 un estudi de la pendent descendent per a la bona fluïdesa de 
l'aigua. És molt important el manteniment d’aquest tipus de 
construccions perquè un xicotet inconvenient en qualsevol part de
 la sèquia podria trencar la cadena del pas de l'aigua.




Avui en dia existeix la "sección de aforo" destinada a Medir la quantitat d'aigua que entra en un determinat canal, en base al qual cada usuari de l'aigua pagarà per aquest servei. L'alimentació del caudal de les sèquies es realitza principalment mitjançant azuds que és una paraula àrab i significa "barrera". Com el seu nom indica, s'utilitza per a crear una barrera de contenció i elevar el nivell de l'aigua perquè tinga una bona fluïdesa i no provoque estancaments. Hi ha un passeig molt agradable des de l´Alcora a La Foia conegut amb aquest nom, el camí de l’azud.

Com a conseqüència dels declivis de la població i el naixement de la indústria el panàta va deixar d'utilitzar-se per al que es va crear. Entre 1.950 i 1.970 la població d’Alcora va créixer molt i la gent del poble va tindre que recórrer a l'aigua d’aquestes sèquies per a cobrir necessitats bàsiques com llavar la roba. Avui en dia, l'aigua s'utilitza en les poques hortes que queden als voltants, però principalment a la indústria.








No hay comentarios:

Publicar un comentario