jueves, 19 de febrero de 2015


MOLÍ DE FARINA DEL MAS D'AVALL


En una entrada anterior vam parlar de la Font del Mas d'Avall, vam explicar com s'aprofitava l'aigua per a tots els usos. Ara afegim que durant una època, l'aigua sobrant de la Bassa s'aprofitava per moure un molí de farina. Es trobava més avall del safareig, entre les hortes, i una sèquia portava l'aigua fins a ell.

Sèquia molí

En l'actualitat no queda pràcticament res d'ell com es pot apreciar a les fotos.

Transcrivim el que sobre el molí s'explica en el llibre "Molins fariners de la província de Castelló" de Benjamí Barberà:



COSTUR
Malgrat que aquest terme no és d’aigües abundoses, aprofitant la Font del Mas d’Avall, van bastir un molí fariner per cobrir les necessitats  de  mòlta d’aquest poble assolellat i assentat al peu d’un petit turó, mirador de l’Alcalatén.

EL MOLÍ DEL MAS D’AVALL

Queda a la dreta del barranc de la Palafanga, lluny del seu llit i ben a prop del safareig del Mas d’Avall , en la partida de l’hortalissa. El molí va plegar a l’inici del segle XX. El van desfer i moltes pedres s’aprofitaren per fer el  murs de contenció de les fleixes de regadiu que hi ha als seus voltants. Malgrat tot, queden vestigis d’alguns trams de sèquia i parets de la bassa, situada en un nivell superior, al voltant de sis o set metres. La vegetació s’entossudeix a mantenir-lo ocult i, com si volgués  preservar-lo de la curiositat del visitant, ha estès el seu espès mantell verdosenc sobre les ruïnes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario